Laminaatpõrand on vastupidav, lihtne ja oluliselt odavam viis põranda katmiseks kui parkett. Laminaatpõrandat on lihtne ise paigaldada ja seda saab hõlpsasti paigaldada ka olemasoleva põranda peale. Pea meeles, et laminaatparkett sobib ainult kuivadesse ruumidesse (Erandiks vaid Logoclic Aquaprotect niiskuskindlad laminaadid). Väikesed pritsmed pole aga probleemiks, sest need ei riku laminaati nii kergesti ära, mis võib aga juhtuda puitparketiga. Laminaatide kaitseks on saadaval ka paigaldamisel pealekantav niiskustõke, mis lisab materjalile niiskuskindlust.

Laminaatparketid  Vaata kõiki »

Laminaadi paigaldusjuhend:

Ettevalmistustööd

1. Enne laminaadi paigaldamist määratakse kindlaks vajalik laminaatparketi kogus ja heliisolatsioon. Selleks tuleb arvutada ruumi pindala, kuhu laminaat paigaldatakse ja saadud mõõtudele lisada umbes 10% lõikevaru.

2. Laminaadi paigaldamiseks on vaja lisaks laminaadile ka kiilusid, plastikut, alumiiniumteipi ja vajadusel heliisolatsiooni materjali. Enne paigaldustöödega alustamist on oluline hoida suletud laminaatpakendeid vähemalt 48 tundi enne paigaldamist samal ruumitemperatuuril kuhu parkett pannakse, et puidul oleks aega toatemperatuuriga kohaneda.

3. Sorteeri laminaat piisava valgustusega vastavalt puidusüü suunale ja värvivarjunditele. Enne paigalduse alustamist veendu, et aluspind on puhas, kuiv ja vastupidav. Kui olemasolevat põrandat katab vaip, tuleb see täielikult eemaldada, kuna see ei sobi laminaadi aluspinnaks.

4. Kontrolli aluspinna seisukorda ja omadusi. Põranda aluspind peab olema võimalikult tasane, ebatasasusi ei tohi olla rohkem kui 3 mm / 1 m kohta. Kui esineb ebakorrapärasusi, tuleb need enne laminaadi paigaldamist tasandada.

5. Kui laminaat paigaldatakse betooni, tsemendi või kiviplaatide peale, tuleb esmalt põrandale kanda niiskuskindel kaitsekile, mis kaitseb laminaati alt tuleva niiskuse eest. Alusta kile paigaldamist ruumi ühest seinast. Kile peab olema põrandast 10 cm pikem - et tagada mõlemalt poolt 10 cm ülejääk, tõmba kile umbes 20 cm  teise seina külge ja kinnita see teibiga seina külge. Suru kile põranda ja seina vahelise nurga külge ning rulli see vastasseinale. Järgmisena eemalda seinalt teip ja laota kile kogu põranda pikkuses nii, et kile ulatuks iga seinani kümme sentimeetrit. Puidust põrandaalused, näiteks puitplaadid, puitlaastplaadid või OSB-plaadid, ei vaja niiskusisolatsiooni.

6. Kui laminaadil endal pole heliisolatsiooni, laota enne laminaadi paigaldamise alustamist põrandale eraldi heliisolatsioon. 

Paigaldustarvikud  Vaata kõiki »

Laminaadi paigaldamise etapid

1. Pärast eelettevalmistusi võid alustada laminaadi paigaldamist. Laminaadi paigaldussuund on paralleelselt ruumi pikima seina tugevaima valgusallika, näiteks akna suunas. Laminaate saab soovi korral paigaldada äratuntava mustriga või ilma.

2. Aseta esimene laud ruumi vasakusse nurka nii, et lauaserv toetuks vastu seina. Järgmisena aseta üks kiil plaadi ja mõlema seina vahele – ka siis, kui alustad järgmise reaga. Laminaadi kaugus seinast ja muudest fikseeritud elementidest peab olema 12–15 millimeetrit.

3. Järgmiseks aseta teine laud eelmise laua vuugiservaga 30 kraadise nurga alla ja langeta laud vastu põrandat. Aseta laudade ja seina ühenduskoha vahele kiil ning lükka plaat vastu kiilu seina poole.

4. Rea viimane laud nõuab tavaliselt sobivasse mõõtu saagimist. Sel juhul aseta uus laud järgmise lauarea lõppu seina poole nii, et üks vuugiserv on kinnitatud eelmise lauarea külge ja teine ​​serv seina külge. Kasuta mõõtmiseks õiget nurka ja aseta see eelmise lauarea viimati paigaldatud plaadile. Et saada täpselt õige pikkusega laud esimese lauarea lõppu, märgista see, tõmmates uuele lauale saagimisjoon. Nii tagad eelmainitud 12-15 millimeetrise vahemaa rea ​​viimase laua ja seina vahel. Lõika laud tikksaega mööda tõmmatud saagimisjoont ja kanna saagimise ajal kaitseprille. Kinnita lõigatud osa esimese lauarea otsa.

5. Kui saagisid esimese rea viimase laua sobivasse mõõtu, alusta teist lauarida saetud laminaadi ülejäänud osaga. Teise rea teine laud pannakse sarnaselt eelmisele pikisuunas esimese rea soonde pikivuuki esialgu tihedalt kokku surumata. Ühenda otsavuuk tihedalt juba paigaldatud laua otsavuugiga ning fikseeri seejärel pikivuuk koputades paigaldusklotsiga. Kontrolli aegajalt, kas otsavuuk on endiselt tihedalt ühendatud ning vajadusel koputa see uuesti kokku.

6. Jätka samamoodi ka teiste lauaridade paigaldamist. Kui paigaldad laminaadi betooni-, tsemendi- või kiviplaatide peale, siis veendu, et kaitsekile on kleebitud alumiiniumteibiga pikuti kokku.

7. Kui ees on viimase lauarea paigaldamine, vajavad lauad tavaliselt saagimist, et need laiuselt sobiksid. Jäta paisumisruumiks seina ja viimase rea vahel umbes 1 cm. Kui selgub, et lauda ei õnnestu paigaldada, sae ära laua keel ning kasuta laudade ühendamiseks veekindlat laminaadiliimi.

Katso videolta työohje laminaatin asennukseen.

Remontoi kotisi BAUHAUSin vinkkejä hyödyntäen

Innostuitko ajatuksesta hankkia kotiisi tai johonkin huoneistasi ihka uuden laminaattilattian? Sen asentaminen sujuu vaivatta omin käsin edellä mainittuja ohjeita noudattamalla, kun käytössäsi on oikeat työvälineet. Mikäli haluat remontoida laajemminkin ja uusia laminaattien lisäksi myös kodin laatoituksia, BAUHAUSin artikkelista ”5 vinkkiä laattojen valintaan – Näin luot aikaa ja käyttöä kestävän tilan” saat opastusta laattojen valintaan. Ja jos taas haluat kohentaa kotisi ilmettä mahdollisimman pienellä vaivalla, artikkelistamme ”Sisämaalausvinkit ankean seinän selätykseen” löydät sisämaalaukseen tarpeellisia vinkkejä esimerkiksi maalin valinnan suhteen.